Nieuws

Meer inbraken als de dagen korter worden

23 oktober 2018

Zet inbrekers in de schijnwerper

De donkere dagen staan weer voor de deur en de cijfers laten zien dat het aantal woninginbraken dan stijgt. De wintermaanden bieden inbrekers nu eenmaal meer gelegenheid om ongezien toe te slaan. "De winter brengt, naast een hoop gezelligheid, ook meer woninginbraken met zich mee". (bron: CCV).

Het aantal woninginbraken stijgt in Nederland steevast vanaf oktober. De inbraakcijfers laten ook een verschuiving zien van het tijdstip waarop inbrekers te werk gaan. In de wintermaanden zijn inbrekers actiever in de avonduren, terwijl zij 's zomers een voorkeur aan de middag geven. Inbrekers letten vooral op de afwezigheid van de bewoners. “Bij het invallen van de duisternis wordt dat voor hen makkelijk waarneembaar. Ze kiezen de woningen uit waar geen licht brandt”, (CCV)

Tijdschakelaars
Sommige oplossingen zijn eenvoudig. “Zorg dat het lijkt of er iemand in huis aanwezig is.” Geadviseerd wordt om tijdschakelaars te gebruiken om de binnenverlichting bijtijds in te schakelen en om de verlichting op wisselende plekken aan en uit te laten gaan. Ook degelijk hang- en sluitwerk en goed zicht vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren schrikt inbrekers af. “De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk verkleint de kans op een inbraak aanzienlijk.”

Binnen- en buitenverlichting
De aandacht voor verlichting dient zich niet alleen tot de binnenkant van de woning te beperken. “Zorg voor goede buitenverlichting bij alle vanaf de openbare weg bereikbare en zichtbare deuren. Dit houdt inbrekers in veel gevallen op afstand.” Een buitenlamp die automatisch aanspringt als de avond invalt, is daarvoor zeer geschikt. De buitenlamp bij de voordeur dient het gezicht van de bezoekers te verlichten. “Zo kunt u beter de afweging maken of u wel of niet de deur gaat openen.”

Hulp bewoners
Naast deze preventieve maatregelen kunnen bewoners een belangrijke rol spelen bij het aanhouden van de dief. De politie vat regelmatig inbrekers in de kraag dankzij de hulp van burgers. “Bel de politie bij verdachte situaties via 112 en noteer de uiterlijke kenmerken van zowel de potentiele dader als het voertuig”, is het advies. “De politie komt liever een paar keer te veel dan één keer te laat. En vergeet ook niet om de gemeente te attenderen wanneer een boom bijvoorbeeld het licht van een lantarenpaal wegneemt. Ook dat helpt bij de aanpak van inbraken.”

 

Kijk voor meer preventieve maatregelen op de website politiekeurmerk.nl. De maatregelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen zorgen ervoor dat de kans op een geslaagde inbraak in uw woning flink afneemt; gecombineerd met het juiste bewonersgedrag zelfs wel tot 90 procent.

 

Kijk ook eens op www.politie.nl. Al meerdere keren beste website van het jaar. Vele interessante onderwerpen komen hier aan bod.

 

Nieuwsarchief:

Wilt u een afspraak of een vergadering bijwonen?
Neem dan contact op via het contact formulier

Lees hier ons privacy reglement