Nieuws

Zwerfafvalcampagne

15 september 2022

Bij deze wil ik jullie informeren dat er landelijk een nieuwe zwerfafvalcampagne is gestart. Deze campagne heet: “Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op”. Van 12 september tot en met 23 oktober 2022 kun je de campagnemiddelen overal tegenkomen: buiten, online en waarschijnlijk ook op de radio. De campagne wil (in aansluiting op preventieve maatregelen zoals statiegeld) mensen heel laagdrempelig stimuleren om ook af en toe (schoon) zwerfafval op te rapen.

Aan gemeenten is gevraagd om hierbij aan te sluiten. De gemeente Venlo geeft hier invulling aan door via sociaal media (Facebook en Instagram) een zestal lokale zwerfafvalrapers uit verschillende delen van de gemeente in beeld te brengen. Zo wordt de landelijke campagne lokaal herkenbaarder en voelen bewoners zich hopelijk nog meer aangesproken. Gedurende 6 weken komt er telkens één vrijwilliger per week in beeld.

In de eerste week is dat Lian (van Straelend Schoon):

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02grfVGbhS5ef3qkTr17q2xfGjmgBgq32rKEv8YHeCiWuSrT2oJbrbnswJzPiDXcP8l&id=100064455018926

Bij de campagne is gemak een belangrijk uitgangspunt. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen het vooral heel makkelijk moeten vinden om te doen. Daarom neemt de campagne in beeld en tekst zo veel mogelijk barrières weg. “We laten zien dat het makkelijk is, dat je niet altijd hulp­middelen (hesje, prikker) nodig hebt, dat het niet vies hoeft te zijn, dat een schone omgeving prettig is, dat andere mensen het waarderen en dat het heel normaal is (‘veel mensen doen het’).”

Landelijke en lokale communicatie kunnen elkaar flink versterken. De kracht van deze campagne zit in het enorme bereik dat we samen creëren. Doe daarom mee! Deel de berichten op een positieve manier, bijvoorbeeld via de (social) media van jullie wijk- of dorpsraad en/of via eigen social media. Hopelijk zorgt het ervoor dat nog meer bewoners zich mede verantwoordelijk gaan voelen voor het schoonhouden van de dorpen, wijken en de natuur.

Bij voorbaat dank voor jullie bijdrage. En vooral heel veel dank aan de 6 vrijwilligers die mee wilden werken aan de lokale invulling van deze campagne.

Nieuwsarchief:

Wilt u een afspraak of een vergadering bijwonen?
Neem dan contact op via het contact formulier

Lees hier ons privacy reglement